Att tävla i Gæðingakeppni

Tempo och kraftfullhet i en perfekt kombination

Tempo och kraft

Gæðingakeppni är en tävlingsform som växer i snabb takt i Sverige. På Island har det varit den största tävlingsformen under årtionden. Målet med gæðingakeppni är att hitta den bästa hästen som på isländska kallas för Gæðingur. Domarna vill se en häst som med stor samarbetsvilja och glädje visar energis- ka och lösgjorda gångarter. Även uttrycksfullhet är en viktig del i bedömningen.

Poängskalan sträcker sig mellan 5-10 och ekipagen bedöms bara på långsidorna samt passbanan. Hästen ska visa mycket gång, tempo, vilja och utstråla power.

“Alla vill rida en riktig Gæðingur”

I uttagningarna rider man en och en i valfri gångarts- följd och varv. Ryttaren måste visa samtliga gångarter som krävs av programmet. Man har en extra sträcka på sig. Varvbyte är tillåtet en gång samt får ekipage i A-flokk (GDA) använda passbanan för att visa pass.

Tölt och pass dubbleras i A-flokkliksomformunder ryttare och vilja i både A-flokk och B-flokk. För barn och ungdomar bedöms istället sits och inverkningar.

I A-flokk (GDA) och B-flokk (GDB) vinner hästen pri- set. Även ungdomar får ställa upp i dessa klasser men tävlar då mot seniorerna. I GDY, GDT och GDK vinner ryttaren priset.

De som placerat sig på plats 1-7 i uttagning- en i respektive gren går till A-final, till B- final går placering 8-15. Vinnaren av B-finalen erbjuds att rida A-final.

I finalerna rider man på speakerns kommando och poänggivning sker efter att varje moment är avslutat. Alla gångarter förutom pass rids i båda riktningar och alla finaler och dess moment startar i vänster varv.

STROKKUR
ISLANDSHÄSTFÖRENING

Vi brinner för islandshästen och islandshästtävlingar.

© 2016 Strokkur Islandshästförening.

Följ oss